Uutta karjalankielistä lastenmusiikkia – Kristiina Olanto & Lekkujad: Metrolla buabon luo

Karjalan kielen päivänä 27.11.2019 on julkistettu uusi lastenlevy Metrolla buabon luo. Levyllä esiintyy laulaja Kristiina Olanto yhdessä Lekkujad-yhtyeensä kanssa. Lastenlevyhankkeen takana on karjalan kielen ja kulttuurin elvytysohjelma, ja levyn on tuottanut hankkeen koordinaattori Heini Karjalainen. Levy sisältää 15 tuttua lastenlaulua käännettynä kolmelle Suomessa puhuttavalle karjalan kielen murteelle: vienan-, etelä- sekä livvinkarjalaksi. Laulujen käännökset ovat Katerina Paalamon, Olga Karlovan, arkkipiispa Leon, Heikki Koukkusen, Maria Kuisminin ja Ritva Lampivuon käsialaa. Laulujen karjalankieliset sanat on painettu levyn mukana tulevaan vihkoseen. Levyn tunnelmat vaihtelevat herkästä kehtolaulusta aina menevään rautalankarokkiin asti.

Levyn tarkoituksena on tukea lapsia karjalan kielen oppimisessa ja omaksumisessa. Musiikilla ja laulamisella on tutkitusti monia suotuisia vaikutuksia oppimiseen ja aivoihin. Lastenlaulut auttavat lasta hahmottamaan kielen vaikeita piirteitä sekä painamaan mieleen uutta sanastoa ja uusia rakenteita. Musiikki edistää suuresti sekä äidinkielten että muiden kielten oppimista. Uuden levyn toivotaan tavoittavan kaikki karjalaiset lapsiperheet sekä karjalan kielen opiskelijat ja opettajat esimerkiksi kerhoissa, päiväkodeissa, kouluissa sekä karjalankielisissä musiikkileikkikouluissa.

Levyn nimikkokappale Metrolla buabon luo kertoo siitä, miten tämän päivän karjalankieliset lapset eivät matkusta mummon luo hitaasti hevoskärryillä vaan menevästi metrolla. Karjalan kieli saa elää ja kukoistaa modernissakin maailmassa. Matkusta sinäkin metrolla mummolaan!

CD: Metrolla buabon luo
Artistit: Kristiina Olanto & Lekkujad
Äänitys, miksaus ja masterointi: Maailman Musiikin Keskus, Reima Tuovinen
Julkaisija: Karjalan kielen seura
Tuottaja: Heini Karjalainen
Käännökset vienankarjalaksi: Olga Karlova
Käännökset eteläkarjalaksi: Katerina Paalamo
Käännökset livvinkarjalaksi: arkkipiispa Leo, Maria Kuismin ja Ritva Lampivuo
Kielentarkistus: Natalia Giloeva ja Heini Karjalainen
Kuvitukset: Hilla Palojärvi
Taitto: Ilona Pelgonen
Seuran verkkokauppa: http://www.karjal.fi/kks/shop/
Levykoodi: KKSCD-002
15 kappaletta, kokonaiskesto: 38’03
Hinta: 20 €