Koululaisten karjalaiset syyslomaleirit Oulussa, Helsingissä ja Joensuussa

Syksyllä 2019 karjalan kielen ja kulttuurin elvytysohjelma järjesti kolme koululaisten syyslomaleiriä eri puolilla Suomea. Helsingin Kukastu kummua! -leiri järjestettiin Vallilan leikkipuistossa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa ja Joensuun Vessel päiväine -leiri Sinkkolan kotieläinpihalla yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa. Helsingissä ja Joensuussa opittiin livvinkarjalaa Elena Kurjen johdolla. Molemmat livvinkarjalaiset leirit oli suunnattu alakouluikäisille.

Oulun vienankarjalainen Muhahuš-leiri järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Viena-seuran kanssa. Leirille osallistui yhdeksän lapsen lisäksi lähes sama määrä aikuisia. Mukana oli lasten lisäksi heidän vanhempiaan ja isovanhempiaan. Leirin ohjaajana toimi Irma Aleksejeva.

Kuvassa: Oulun syyslomaleiriläiset kuuntelevat opettaja Irma Aleksejevan lukemaa satua

Muhahuš-leirillä lapset ja aikuiset saivat laulaa, leikkiä, lukea ja kuunnella satuja, piirtää, arvuutella arvoituksia opetella leikkiloruja. Leiriläiset pääsivät myös leipomaan suolataikinasta karjalanpiirakoita ja marjapiirakoita.  Piirakoiden värityksessä lapset osasivat todella käyttää mielikuvitustaan!

Leirin aikana jokainen sai kokeilla taitojaan myös näyttelijänä. Ohjelmassa oli kaksi lyhyttä ja hauskaa näytelmää. Yksi näytelmistä pohjautui Kontie ta repo eli Karhu ja kettu -satuun. Tämän näytelmän myötä osallistujat saivat tietää, miksi karhulla on lyhyt häntä. Toisen näytelmän nimi oli Nakrisstarina eli Naurissatu. Tähän näytelmään osallistuivat kaikki paikalla olleet.

Kuvassa: Näytelmä Nakrisstarina eli Naurissatu

Kahden päivän aikana lapset oppivat leikkien avulla kuukausien, värien ja eläinten nimitykset sekä monia muitakin sanoja. Lapsia ihmetytti, miksi punainen on karjalaksi ruškie mutta ruskea puolestaan pruuni tai makšankarvani. Se oli heistä hupaisaa!

Kuvassa: Suolataikinaleivonnaisia leipomassa

Lapset viihtyivät leirillä ja toivoivat, että leiri jatkuisi vielä seuraavanakin päivänä. Leirin lopuksi osallistujille ojennettiin pieni lahjakansio, jonka sisällä oli muun muassa Rohkie tijani -kirja. Tämä on elämäni paras päivä! huokaisi yksi lapsista.

Teksti: Irma Aleksejeva
Käännös ja kuvat: Heini Karjalainen