Karjalan kielen etäopetuskokeilu laajentunut

Karjalan Kielen Seuran aloittama etäopetuskokeilu laajentui loppusyksystä 2018, kun seura sai riveihinsä uuden karjalan kielen opettajan, joensuulaisen Elena Kurjen. Oppilaana hänellä on ensimmäistä luokkaa käyvä Sina Burtsoff, jolla ei ole kotikaupungissaan Helsingissä vielä oikeutta ja mahdollisuutta karjalan kielen opetukseen.

Sinan isä Ari Burtsoff on puhunut Sinalle karjalaa jo tämän syntymästä lähtien. Kun Sina ilmoitettiin kouluun, hänen vanhempansa merkitsivät hakulomakkeeseen, että Sinan äidinkieli on karjalan kieli. He lisäsivät lomakkeeseen myös toiveen, että Sinalle järjestettäisiin äidinkielen opetusta.
– Kukaan ei ottanut meihin tämän jälkeen yhteyttä. Odotin saavani edes jonkinlaisen vastauksen, mutta asia painettiin kokonaan villaisella, Ari Burtsoff harmittelee.

Karjalan Kielen Seura on jo pitkään esittänyt, että karjalankielisten tulisi saada suomen-, ruotsin- ja saamenkielisten tavoin oppia omaa kieltään varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Pysyviä karjalan kielen kouluopetusryhmiä ei ole kuitenkaan toistaiseksi syntynyt. Seura aloitti jo maaliskuussa 2016 etäopetuskokeilun, jossa karjalan kieltä opetetaan erään perheen lapsille Skype-yhteyden kautta. Etäopettajana toimiva Ilja Moshnikov kertoo, että kokeilu on osoittautunut onnistuneeksi. Opetuksen perustana Moshnikov on käyttänyt suomalaista äidinkielen opetussuunnitelmaa.
– Oppitunneilla olemme esimerkiksi lukeneet karjalankielisiä kirjoja, runoja ja kertomuksia sekä opiskelleet kielioppia ja tehneet kieliharjoituksia. Lisäksi olemme katsoneet ja kuunnelleet lyhyitä ohjelmia karjalaksi, Moshnikov kertoo. – Opetus on tapahtunut kokonaan karjalan kielellä, sillä mielestäni on tärkeintä puhua vain karjalaa, aivan kuten kielipesissä.

Etäopetuskokeiluun mukaan liittynyt Elena Kurki korostaa Ilja Moshnikovin tavoin sitä, että opetuskielenä käytetään nimenomaan karjalaa. Oppitunteja Elenalla ja Sinalla on kaksi kertaa viikossa. Kurki kertoo, että alkuvaiheessa Skypen kautta tapahtuva opetus tuntui vieraalta sekä Sinasta että hänestä itsestään.
– Ihan aluksi Skype-tunnit tuntuivat hänestä ja minustakin vaikeilta. Lapsihan ei ymmärtänyt, miksi vieras täti juttelee hänelle tietokoneen kautta. Toinen tunti sujui jo paremmin, kun minä rupesin piirtämään hänelle eläinten kuvia ja lukemaan runoja. Sina on nyt alkanut itsekin lausumaan sanoja ja piirtämään tunnin aiheita vihkoon. Sina ja hänen vanhempansa haluavat puhua karjalaa. Se on kaikkein tärkein asia, Kurki iloitsee.


Kuvassa: Ekaluokkalainen Sina Burtsoff karjalan kielen etäopetustunnilla syksyllä 2018. Opettajana Elena Kurki. Kuva: Ari Burtsoff

Sina itse on ollut opetuksen alkamisesta innoissaan. Hän kertoo haluavansa oppia puhumaan ja kirjoittamaan karjalaa paremmin. Esimerkiksi karjalankielisten Muumi-kirjojen lukeminen tuntuu vielä liian vaikealta, mutta jossain vaiheessa hän toivoo lukevansa Muumeja jo ihan itse. Myös uusien sanojen oppiminen tuntuu hauskalta.
– Opin viimeksi sanan bošši, Sina kertoo tyytyväisenä.

Karjalan Kielen Seura etsii jatkuvasti karjalan kielen opetukseen halukkaita perheitä tai opettajia ympäri Suomen. Ensisijaisena tavoitteena on perustaa karjalan kielen opetusryhmiä kouluihin, mutta myös koti- ja etäopetusta pyritään järjestämään.